ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων στα πλαίσια της 7ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, παρουσίασε το σπουδαίο λογοτεχνικό βιβλίο ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ εκδόσεις Όστρια, της παγκοσμίου φήμης Εικαστικού και βραβευμένης συγγραφέως Νότας Κυμοθόη. Η εκδήλωση πραματοποιήθηκε με επιτυχία μεγάλη στις 16 Οκτωβρίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Λαμιέων στην Φθιώτιδα, Ελλάδα.
Η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Λίλη Τσώνη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας τους που ανταποκρίθηκαν στην Πρόσκληση του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών &Συγγραφέων. Έδωσε τον λόγο στην κ. Μάντυ Τσιπούρα που εκφώνησε το βιογραφικό της συγγραφέως: Η Νότα Κυμοθόη είναι Ελληνίδα σπουδαία και γνωστή Εικαστικός και Λογοτέχνης. Σπουδαία Ποιήτρια και συγγραφέας, με καταγωγή από την Ελάτεια Λοκρίδος, του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Ελληνίδα της διασποράς, γιατί έχει ζήσει σε διάφορες χώρες εκτός Ελλάδας.
Είναι γνωστή για το εικαστικό της έργο, γιατί στην επιστροφή της στην πατρίδα της, δίδαξε επί μια δεκαετία στο Εργαστήρι Ζωγραφικής της στον Υμηττό Αττικής, μικρά και μεγάλα παιδιά. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με επιτυχία μεγάλη. Έχει γράψει ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα και Δοκίμια. Έχει βραβευτεί με πολλά Βραβεία κι Επαίνους, θα αναφέρω τα σπουδαιότερα:
.(1992) Βραβείο Oscar Antonietta di Bari Bruno Academia Loudovico II di Svebia Prima Classificata Euroconcorso di Poesia, στην Ιταλία, για Ποίησή της μεταφρασμένη στην ιταλική γλώσσα, από την Anna Maria Benedini μεταφράστρια στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
.(2021) Α΄ Βραβείο Ποίησης στον Ι΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: "Ελλάδας προσκλητήριο 1821-2021 κοιτίδα του πνεύματος, του πολιτισμού και της ειρήνης", για το Ποίημα "Ελλάδα Αγάπη μου" για τα 200 χρόνια απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.
.(1990) Β' Βραβείο Ποίησης Δελφικών Αγώνων Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), για το Ποίημα με τίτλο "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ"
.(1990) Β' Βραβείο Διηγήματος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, για το Διήγημα "Έξοδος κινδύνου".
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία Ποίησης και Πεζογραφίας της με την εξής χρονολογική σειρά:
- (1990) Φως και Σκοτάδι, Ποίηση, εκδόσεις Διογένης
- (1991) Οιμωγές, Ποίηση, εκδόσεις Διογένης
- (1992) Δίψα και Σιωπή, Ποιήματα, εκδόσεις Διογένης
- (1995) Λεύκωμα '95 Ζωγραφική Ν. Κυμοθόη, εκδόσεις Ακάδημος
- (1995) Ιύζουσα νήσος, Ποίηση, εκδόσεις ΑΘΗΝΑ
- (1999) Ερώ, Νέα Ελληνική Ποίηση, εκδόσεις Ιωλκός
- (2002) Η Δρασκελιά του 'Ηλιου-Ο Επίγειος Θεός της Ινδίας, Μυθιστόρημα-Αληθινή ιστορία, εκδόσεις Χρήστος Ε. Δαρδανός
- (2004) Ομιλία Παναγιώτας Κυμοθόη για το Μνησίβουλο-Ελάτεια Λοκρίδος, αυτοέκδοση
- (2004) Ελάτεια-Ιστορική Αναδρομή, Ιστορική έρευνα, εκδόσεις ΑΘΗΝΑ
- (2006) Η Λύτρωση, Μυθιστόρημα-Αληθινή ιστορία, εκδόσεις Ίαμβος
- (2009) ΜΑΤΙΑ ΧΛΟΗΣ ΠΟΙΗΣΗ, αυτοέκδοση
- (2009) ΜΑΤΙΑ ΧΛΟΗΣ ΠΟΙΗΣΗ, Ηλεκτρονική Ποίηση
- (2010) Το ιερό ποτάμι, Ποίηση, εκδόσεις ΑΘΗΝΑ
- (2017) Το Λ των λέξεων και του Λόγου, Δοκίμια, εκδόσεις ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ
- (2023) Σύμπαντος δωρεά, Νέα Ελληνική Ποίηση, εκδόσεις Όστρια
- (2023) Universe's bequest, Neohellenic poetry, translator Aristaios Lykeiarches (D.M.P.),Ostria Editions
- (2023) ΕΡΩ, Νέα Ελληνική Ποίηση, Εκδόσεις Όστρια
- (2023) ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, Μυθιστόρημα- Αληθινή ιστορία, Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, εκδόσεις Όστρια
- Η Εικαστικός Λογοτέχνης και Ποιήτρια Νότα Κυμοθόη, είχε τη χαρά να ακουστούν τα πρώτα της Ποιήματα από τον Μάνο Χατζηδάκι στο Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΤ όταν ακόμα ήταν μαθήτρια. Είναι μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ) από το 1993 όπου είχε υπηρετήσει και ως Γενική Γραμματέας, μέλος στον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, στον Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος ο Απελλής, στον Εκπολιτιστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Υπάτης "Οι Αινιάνες", στον Όμιλο Unesco, στην Αμφικτυονία Ελληνισμού και σε πολλούς άλλους τοπικούς πολιτισμικούς συλλόγους κι ενώσεις πολιτισμού.
Η Πρόεδρος του Ομίλου έδωσε τον λόγο στην κ. Αθανασία Στιβακτή Δήμαρχο Αμφίκλειας-Ελάτειας που χαιρέτισε συγκινημένη την συγγραφέα Νότα Κυμοθόη και την συνεχάρη για όλο το έργο της. Συγκινημένη η Δήμαρχος δεσμεύτηκε να παρουσιαστεί το έργο της συντοπίτισσάς της συγγραφέως και στον Δήμο που υπηρετεί.
Και ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντούνης του ιδίου Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, καθώς του δόθηκε ο λόγος, συνεχάρη με τη σειρά του την φίλη συγγραφέα Νότα Κυμοθόη, όπως την αποκάλεσε και είπε πως γνωρίζει καλά την ίδια, αλλά και το έργο της και θα το παρουσιάσουν στο Δήμο, όπως δεσμεύτηκε η Δήμαρχος!
- Ακολούθησαν οι μελωδίες του σπουδαίου Σαξοφωνίστα Καθηγητή Δημοτικού Ωδείου Λαμίας Αθανασίου Φυσέκη και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον συγγραφέα Δρ. Δημοσίου Δικαίου Διδάσκοντα στο ΕΑΠ κ. Βασίλη Μαστρογιάννη. Δυνατός ομιλητής, ειλικρινής κι εμπεριστατωμένος για το βιβλίο ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, που το είχε διαβάσει κι έδωσε στον κόσμο να κατανοήσει την όλη δύναμη που κρύβει η λογοτεχνική γραφή της συγγραφέως Νότας Κυμοθόη. Μίλησε για την αληθινή ιστορία του βιβλίου που με τόλμη καταγράφεται από την συγγραφέα του και δεν είναι μόνον μια, αλλά έρχονται στο φως πολλές μικρές αληθινές ιστορίες, οι οποίες έγιναν μία, καθώς χαρακτηρίζονται από διάφορες μορφές οικογενειακής βίας, που με λόγο ρεαλιστικό φέρνει στην επιφάνεια η συγγραφέας του. Μίλησε για τα προβλήματα στις σχέσεις μέσα στο γάμο, στην φιλία, στην εργασία, στις εκατέρωθεν οικογενειακές σχέσεις και για τον τρόπο που τα έχει βιώσει και θεμελιώσει η ελληνική κοινωνία, μέσα στην οποία καταγράφεται αυτή η αληθινή ιστορία του βιβλίου της συγγραφέως. Σύστησε να διαβαστεί το βιβλίο, γιατί είναι καλογραμμένο και το όφελος όλων που θα το διαβάσουν είναι μεγάλο.Η Βίβιαν Αργύρη Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης έλαβε στη συνέχεια το λόγο μετά από τις μαγικές μελωδίες του Σαξοφωνίστα Αθανασίου Φυσέκη. Είχε μια δυναμική ομιλία ως γυναίκα αναγνώστρια κι Εκπαιδευτικός τονίζοντας την τοξική πατριαρχία, που έχει δημιουργήσει μέγιστο πρόβλημα στην κοινωνία και μέσα στο βιβλίο της Νότας Κυμοθόη ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ φανερώνεται ξεκάθαρα στις σχέσεις των ανθρώπων αυτής της αληθινής ιστορίας, με τα πρόσωπα των ηρώων Ευλαμπίας και Πολύκαρπου. Εντυπωσιασμένη από την δυνατή λογοτεχνική πένα της συγγραφέως, μιλάει για τα δυνατά συναισθήματα, που κατορθώνει να καταγράψει και να φέρει στην επιφάνεια με το λόγο της η Νότα Κυμοθόη, που φανερώνουν το πως η ελληνική κοινωνία βιώνει την ενδοοικογενειακή βία και τις μέγιστες προσπάθειες της γυναίκας να σταθεί όρθια στο ύψος όλων των περιστάσεων... Σύστησε η Βίβιαν Αργύρη πως το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί, από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί είναι παιδαγωγικό και μαζί προσφέρει και τέρψη, αλλά και βοήθεια σε κοινωνικά θέματα. Συνεχάρη την συγγραφέα για την τόλμη της να καταγράψει με όλη αυτήν την γλαφυρότητα αυτό το γεγονός, που δυστυχώς απασχόλησε κι απασχολεί συνεχώς την ελληνική κοινωνία, αλλά και την εποχή μας.Ακολούθησαν και πάλι οι υπέροχες μελωδίες Μουσικής από τον Σαξοφωνίστα και σπουδαίο Μουσικό Αθανάσιο Φυσέκη. Η μουσική του απλώθηκε σε όλη την αίθουσα αρμονικά, δημιουργώντας ένα όμορφο συναίσθημα σε όλους! Μαγεύει η μουσική και ο ήχος του Σαξόφωνου είναι μοναδικός! Οι παρευρισκόμενοι τον μαγνητοφωνούσαν ενθουσιασμένοι.
- Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην συγγραφέα Νότα Κυμοθόη του βιβλίου ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ σηκώθηκε όρθια, χαιρέτησε καλωσορίζοντας τον κόσμο, ευχαριστώντας όλους για την ευγενή παρουσία τους σε αυτήν την εκδήλωσή της και μίλησε για το βιβλίο της δίχως σημειώσεις, ξεκινώντας με την γνωστή ρήση του Αντρέ Μπρετόν ["Χρυσή μου φαντασία εκείνο που αγαπώ σε σένα είναι πως δεν συγχωρείς ποτέ" και με χαμόγελο συνέχισε: "Η ζωή μας δεν είναι φαντασία, αλλά πραγματικότητα. Και καθώς ταξίδευα από την Αθήνα για να έρθω στην Λαμία, αντίκρισα σε λόφους και βουνά καμένα δέντρα να στέκουν σαν εσταυρωμένοι. Σκεφτόμουν πόσο είχαν χαρεί την Άνοιξη μέσα στην ευωδιά του έρωτά τους με τα ολάνθιστα αγριολούλουδα ολόγυρά τους, τα πουλιά στα κλαδιά τους να κελαηδούν κι όλη την ομορφιά τηςφύσης γύρω τους. Και ήρθε στη σκέψη μου η ζωή των ανθρώπων, οι φωτιές που κατάκαψαν τα δάση. Φωτιά που καίει και αφήνει πίσω της στάχτες, πόνο και θλίψη. Αυτά σκεφτόμουν και ήρθε στο νου μου πως μέσα σε κάθε άνθρωπο καίει μια μεγάλη φωτιά, με πάθος για ζωή, για έρωτα, για ευτυχία. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε με το αίμα της ψυχής μου. Θα αναρωτηθείτε ίσως. Ματώνει η ψυχή; Πονάει; Ναι και ματώνει και πονάει... Αυτό το βιβλίο μου είναι μικρές αληθινές ιστορίες σε μια αληθινή ιστορία, που αποφάσισα να την καταγράψω, γιατί έχει να διδάξει πολλά.Είχα σχεδόν τελειώσει το βιβλίο αυτό το 2009. Αλλά το άφησα τότε, γιατί εργάστηκα για δημοσίευση σε ένα άλλο βιβλίο μου με Δοκίμια, με τίτλο "Το Λ των λέξεων και του Λόγου", που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Οι Αινιάνες. Πέρασε καιρός και την ιστορία αυτήν την έπιασα και πάλι στα χέρια μου τον προηγούμενο χρόνο, με αφορμή τις συνεχείς δολοφονίες γυναικών τα τελευταία χρόνια, τους βιασμούς των παιδιών, τα απανωτά εγκλήματα βίας. Δεν μπορούσα να μένω αδιάφορη με τα κοινωνικά αυτά θέματα. Έχει μεγάλο κόπο, για να ολοκληρωθεί αυτή η αληθινή ιστορία που περιλαμβάνεται στις 496 σελίδες του βιβλίου μου ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που γράφτηκε για να διδάξει, διότι για μένα ο συγγραφέας ασκεί παιδεία εκ των άνω προς τα κάτω. Αυτό το βιβλίο διαβάζεται άνετα από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Γι΄ αυτό και δεν βιάζομαι να ολοκληρώσω ένα βιβλίο, αλλά εργάζομαι πολύ επίμονα και με υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο για δημοσίευση. Με την γραφή μου αυτή, θέλω να ξυπνήσω σε κάθε αναγνώστη την δύναμη που έχει μέσα του για να σταθεί όρθιος με αξίες, με ιδανικά, με αισιοδοξία, με χαμόγελο και να θυμίσω, πως λύσεις υπάρχουν για όλα, αρκεί να υπάρχει θέληση... Διότι η οικογένεια αποτελεί τις σταθερές εκείνες αξίες μέσα στις οποίες ερχόμαστε στον κόσμο και η σημερινή αλλοτριωμένη της εικόνα με έχει πολύ προβληματίσει... Οι συγγραφείς πρέπει να πάρουμε θέση στο θέμα αυτό... Κι εγώ είμαι ξεκάθαρη πλέον...Η ελληνική κοινωνία έχει στα έγκατά της αξίες και ιδανικά που έχουν λησμονηθεί κι αν τα αδράξουμε θα λυθεί όλο το μέγα πρόβλημα της τοξικής πατριαρχικής κοινωνίας, αλλά και της τοξικής μητριαρχικής κοινωνίας, ώστε να εξυγιανθεί ο "γάμος". Έχει παρεξηγηθεί αυτή η σχέση στην εποχή μας και έχει αλλοτριωθεί, αλλά ο άνθρωπος είναι ένα ΙΕΡΟ ΔΩΡΟ του Συμπαντικού Θεού ή της φύσης, όπως ο κάθε ένας κατανοεί και η ύπαρξή μας οφείλει να αισθανθεί τι είναι και γιατί είναι και να ενστερνιστεί με σεβασμό τον ρόλο της...Το βιβλίο αυτό διδάσκει, τέρπει και είναι μια μεγάλη παρηγοριά για τον κάθε αναγνώστη. Θα συναντήσει μέσα σε αυτό ίσως κάποιους γνωστούς του, κάποιες γνωστές του, ίσως και τον ίδιο του τον εαυτό. Ίσως προβληματιστεί. Θα αντλήσει όμως δύναμη για τα προβλήματά του και θα βρει λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν. Οι νέοι θα σκεφτούν πολλά και οι ηλικιωμένοι θα συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους και θα τα διορθώσουν. Σας ευχαριστώ για την ευγενή σας παρουσία και σας εύχομαι καλή ανάγνωση.]
Ακολούθησε συζήτηση της Νότας Κυμοθόη με τον κόσμο, απαντώντας σε ερωτήσεις και με τους άλλους ομιλητές με τον κόσμο κι εκείνο που τονίστηκε κι επικεντρώθηκαν σχεδόν όλοι, ήταν ακριβώς στο μυστήριο του ορθοδόξου χριστιανικού γάμου που περιέχει την φράση βίας "η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα" και είπαν πως πρέπει να αφαιρεθεί. Επενέβη ο εκπρόσωπος της εκκλησίας Πρωτοσύγκελος πατήρ Εφραίμ που ήταν στην εκδήλωση και είπε πως το ρήμα "φοβείται" σημαίνει να σέβεται τον άνδρα. Και η συγγραφέας Νότα Κυμοθόη επενέβη και είπε: "Η ελληνική γλώσσα σεβασμιότατε είναι ξεκάθαρη και ορθολογική. Το ρήμα "φοβάμαι" σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει και ο φόβος περιέχει βία, κίνδυνο, απειλή. Το ρήμα "σέβομαι" σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει, δηλαδή τον σεβασμό, που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος αδιακρίτως φύλου στον εαυτό του, αλλά και στον άλλον άνθρωπο, δίχως να τον φοβάται. Άλλο σημαίνει "φοβάμαι, φοβούμαι", κι άλλο "σέβομαι". Όταν προειδοποιείται κάποιος "να φοβείται", σημαίνει πως κινδυνεύει, σημαίνει πως διατρέχει κίνδυνο και να έχει το νου του. Δεν θα αναλύσουμε εδώ το θέμα αυτό, μήτε ποιος ήταν ο Αβραάμ και μήτε θα μιλήσουμε για τον γάμο του, που συνουσιαζόταν με τις δυο αδερφές, όποτε θέλετε μπορούμε να κάνουμε μια άλλη κοινωνική ανοιχτή συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα, το οποίο δεν είναι επί του παρόντος.Ακολούθησε μουσική που πραγματικά μάγεψαν οι νότες της τον κόσμο. Ο Αθανάσιος Φυσέκης με το Σαξόφωνό του είναι μοναδικός, ασυναγώνιστος και ανεπανάληπτος. Οι μελωδίες του απλώθηκαν παντού. Με τους μελωδικούς ήχους του στις καρδιές και στους νόες όλων η εκδήλωση της 7ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, έφτασε στο τέλος της.Η συγγραφέας υπέγραφε τα βιβλία της και δεχόταν τα συγχαρητήρια από τις σπουδαίες προσωπικότητες των παρευρισκόμενων!Χαρούμενοι όλοι οι παρευρισκόμενοι για την ωραία εκδήλωση συνεχάρησαν τους ομιλητές Βασίλη Μαστρογιάννη, Βίβιαν Αργύρη, την Πρόεδρο Λίλη Τσώνη, τον Αθανάσιο Φυσέκη και φυσικά την συγγραφέα του βιβλίου ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ Νότα Κυμοθόη, που μετά χαράς αγόρασαν το βιβλίο της από τον παρευρισκόμενο εκπρόσωπο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ που είχε φέρει τα βιβλία της προς πώληση.
Η συγκίνηση είναι μεγίστη το ίδιο και η χαρά, όταν ένα βιβλίο παίρνει το δρόμο ταξιδιού του και βρίσκεται στα χέρια των αναγνωστών.
Η συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα με αφιερώσεις σε όσους υπέγραψε το βιβλίο της. Ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους και όσους είχαν την ευγενή καλοσύνη να προσφέρουν το φωτογραφικό υλικό, για την ανάμνηση αυτής της ωραίας και πετυχημένης εκδήλωσης!
Ευχαριστεί η Νότα Κυμοθόη εγκάρδια τους αναγνώστες όλους που διαβάζουν τα βιβλία της...
Το εξώφυλλο στο βιβλίο ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ της Νότας Κυμοθόη είναι ένα εικαστικό της έργο, ελαιογραφία σε καμβά 0,80Χ0,60 μοναδικό και συλλεκτικό εμπνευσμένο από τα λουτρά της Αφροδίτης και την Fontana Amarosa της Πάφου και εικονίζεται η Θεά Αφροδίτη, όπως την φαντάστηκε η Νότα Κυμοθόη, σε επίσκεψή της στον περίφημο αυτόν τόπο, που την ενέπνευσε αφ΄ ενός για το έργο της αυτό, αλλά και για πολλά Ποιήματα τα οποία έγραψε και κάποια κυκλοφορούν στο δίγλωσσο βιβλίο της Σύμπαντος Δωρεά/ Universe's bequest εκδόσεις Όστρια 2023.
ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2023 τηλ. 2112136882
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου