WELCOME

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Νότα Κυμοθόη "Παρουσίαση βιβλίων στην Όστρια" 2023


Νότα Κυμοθόη 

"Παρουσίαση βιβλίων στην Όστρια" 2023

Με επιτυχία μεγάλη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δύο βιβλίων Νεοελληνικής Ποίησης της Νότας Κυμοθόη "Σύμπαντος δωρεά"/"Universe's bequest" και "ΕΡΩ", στις 23 Οκτώβρη 2023, στον πολυχώρο εκδόσεις Όστρια, Χέυδεν 3, Πεδίον Άρεως στην Αθήνα. Την έναρξη την έκανε το μουσικό σχήμα Duete of akroasi" του Ωδείου Ακρόαση με την Αλίκη Χολέβα στο πιάνο και την Δέσποινα Τσαπακίδη στο φλάουτο με μέρος από Dimitri Shostakovich 2 Waltz και στη συνέχεια ο μαθητής ΣΤ΄ Δημοτικού Θέμης Μετεβελής έπαιξε με την κιθάρα του τον Ύμνο στη χαρά!

Οι σπουδαίοι ομιλητές μίλησαν με τη σειρά για το έργο της Λογοτέχνιδος Εικαστικού και Ποιήτριας Νότας Κυμοθόη. Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Σχινάς πρώην Πρεσβευτής Ειδικός Εμπειρογνώμων του ΥΠ.ΕΞ. παρουσιάζοντας το βιογραφικό της Νότας Κυμοθόη. Στη συνέχεια μίλησε για τη δυναμικότητα της πολιτισμικής συμβολής της παγκοσμίως με τη λογοτεχνική της γραφή και τα εικαστικά της, τονίζοντας τα δυνατά νοήματα ποιητικής γραφής της, που προβληματίζουν, τέρπουν, διδάσκουν και δίνουν ιδέες για έρευνα ιστορική και πολιτισμική στους αναγνώστες της.


Συνεχάρει o κ. Κωνσταντίνος Σχινάς τον Ελληνοκαναδό μεταφραστή του βιβλίου κ. Aristaios Lykeiarxes (D.M.P.) για την άριστη μετάφραση κι απόδοση της ελληνικής γλώσσας του βιβλίου "Σύμπαντος δωρεά" στην τέλεια αγγλική απόδοση νοημάτων στο βιβλίο "Universe's bequest", αλλά και την ευρηματική εκτύπωση κι έκδοσή του από τις εκδόσεις Όστρια. Έκλεισε την ομιλία του απαγγέλοντας το Ποίημα της Νότα Κυμοθόη από το βιβλίο της "Σύμπαντος δωρεά" με τον τίτλο "Των λαών το γεφύρι".

Ακολούθησε μουσική με πιάνο και φλάουτο και έλαβε το λόγο ο κ. Θανάσης Σάλτας Λογοτέχνης Σκηνοθέτης και Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών όπου κάτω από μουσικό χαλί με φλάουτο απήγγελε Ποίηση από το βιβλίο "Σύμπαντος δωρεά". 

Η Λογοτέχνης Εικαστικός και Ποιήτρια Νότα Κυμοθόη απήγγειλε το Ποίημά της από το βιβλίο της "Σύμπαντος δωρεά" με τίτλο "Απόδραση της οδύνης", ένα αγαπημένο της Ποίημα όπως τόνισε, που έγραψε το 1986 στο Jasper του Καναδά, γιατί εκείνη την εποχή ζούσε στο Calgary.

Το βιβλίο "Σύμπαντος δωρεά" /"Universe's bequest" είναι ένα πανέμορφο βιβλίο έκδοσης, τα εξώφυλλα του οποίου κοσμεί το εικαστικό έργο ζωγραφικής της με τίτλο "Ηλιοτρόπια". Ελληνοαγγλικής γλώσσας είναι, που βοηθά τους μαθητές και σπουδαστές της αγγλικής γλώσσας, καθώς διαβάζουν Ποίηση σε δυο γλώσσες και ταυτόχρονα διδάσκονται, γιατί τα ποιήματα που έχουν επιλεγεί αποτελούν πηγή γνώσεως για την Κύπρο, την Ευρώπη, την Ελλάδα και τον Καναδά!

Ακολούθησε ένα υπέροχο μινουέτο με κιθάρα που έπαιξε ο Θέμης Μετεβελής.


Ακολούθησε η σπουδαία ομιλία του κ. Ηλία Στόφυλα με την εις βάθος ανάλυση της ποιητικής σκέψης και γραφής της Ποιήτριας Νότας Κυμοθόη, για το βιβλίο της "ΕΡΩ". Καθηγητής και υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας για το ΕΚΠΑ ο κ. Ηλίας Στόφυλας, τόνισε την ποιητική γραφή και το ύφος της Ποιήτριας και εμβάθυνε στα νοήματά της που απαρτίζουν αυτό το βιβλίο της σχετιζόμενο με την ανθρώπινη πορεία στον πλανήτη μας. Ο Έρωτας είπε, είναι  δύναμη και πορεία αληθινή που άλλοτε τέρπει κι άλλοτε σταυρώνει τον άνθρωπο, ευχόμενος καλή σταύρωση στην Ποιήτρια.


Κλείνοντας την ομιλία του έπαιξαν οι μουσικοί πιάνο και φλάουτο και έλαβε το λόγο η ίδια η Ποιήτρια με χιούμορ απαντώντας του: "Αγάπη μου σταυρώνονται όσοι συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια για τις εκλογές, εγώ δεν σκοπεύω να κατεβώ υποψήφια για εκλογές, οπότε δε θα σταυρωθώ, χαχαχαχαχα... Επειδή το βιβλίο μου αυτό είναι βιωματικό και είναι αφιερωμένο στον Έρωτα, θα απαγγείλω Ποίησή μου αφιερωμένη στον αρχαίο Θεό Έρωτα".


Δυναμική με υπέροχη φωνή άρχισε να απαγγέλει μέσα από το βιβλίο της μέρη που εκείνη καλά γνωρίζει, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Έρωτα. Δίχως σειρά, αλλά από την αρχή έως και το τέλος του βιβλίου της, έτσι όπως εκείνη τα είχε επιλέξει κι ενώ διάβασε από 7 διαφορετικές ενότητες του βιβλίου τους "ΕΡΩ" Ποίησή της σε στίχους, είχαν όλοι ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ!

Η Ποίηση από το βιβλίο "ΕΡΩ" της Νότας Κυμοθόη έχει μια μεγάλη δυναμική ενέργεια που κλείνει μέσα του Μυστηριακά κι αξίζει να διαβαστεί και να μελετηθεί με προσοχή μεγίστη. Το εξώφυλλο κοσμεί το εικαστικό έργο ζωγραφικής της με τίτλο "Διοτίμα και Έρως" κι όλο το βιβλίο είναι ένα μοναδικό Έργο Τέχνης!

 

Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους η Ποιήτρια και ενώ ο Θέμης Μετεβελής έπαιζε έναν ισπανικό χορό με την κιθάρα του, άλλοι είχαν σηκωθεί να αγοράσουν τα βιβλία της και να πιούν από ένα ποτήρι κρασί, η έκπληξη της βραδιάς ήταν ένας Καθηγητής της από το Λύκειο μέσα στην αίθουσα της εκδήλωσης που ζήτησε να πάρει το λόγο. Πρόκειται για τον σπουδαίο Κλεομένη Κατσούλα, Φιλόλογο Ιστορικό και συγγραφέα, που μίλησε με θαυμασμό για την πολιτισμική πορεία της μαθήτριάς του Νότας Κυμοθόη στο εξατάξιο Γυμνάσιο της Ελάτειας και τώρα σπουδαίας Ποιήτριας και Εικαστικού. Μίλησε για την πορεία της και για το θαυμασμό του, κάθε φορά που διάβαζε τα βιβλία της, αλλά και για την υπερηφάνεια που αισθάνεται σαν καθηγητής για αυτήν τη μαθήτριά του που πραγματικά, όπως τόνισε διαπρέπει τόσο στο χώρο της Λογοτεχνίας, όσο και στο χώρο των Εικαστικών, γιατί οι εκθέσεις της αποτελούν έκπληξη και θαυμασμό. Η Νότα Κυμοθόη ήταν πολύ συγκινημένη για το απρόσμενο αυτό γεγονός!


Ευχαρίστησε τον Καθηγητή της, τους ομιλητές ιδιαιτέρως, τους μουσικούς και όλους τους παρευρισκόμενους

Ακολούθησε η κλήρωση του βιβλίου "ΕΡΩ" που διάβαζε και η υπογραφή βιβλίων της.





                                       Τα νέα βιβλία Ποίησης της  Νότας Κυμοθόη 

ΝOTA ΚΥΜΟΘΟΗ

"Σύμπαντος δωρεά"

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

Εκδόσεις Όστρια 2023

 ISBN: 978-960-604-850-0


ΝOTA KYMOTHOE

"Universe's bequest" Translator Aristaios Lykeiarxes (D.M.P.)

Ostria Editions 2023

 ISBN: 978-960-604-850-0


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ

ΕΡΩ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Εκδόσεις Όστρια 2023

 ISBN: 978-960-604-863-0 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ/Good reading σε όλους τους λάτρεις του καλού βιβλίου και της καλή Ποίησης!

Συγχαρητήρια στην Ποιήτρια Λογοτέχνη και Εικαστικό Νότα Κυμοθόη και στις εκδόσεις Όστρια!