*
**********
*************
*****************
************************
**********************************
Χαρούμενα κι Ευτυχισμένα
Χριστούγεννα
κι Ευτυχές το Νέο Έτος 2022
με καλή υγεία κι αγάπη
σε όλους
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός
ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ" ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ κι επίκαιρα θέματα
*
**********
*************
*****************
************************
**********************************
Χαρούμενα κι Ευτυχισμένα
Χριστούγεννα
κι Ευτυχές το Νέο Έτος 2022
με καλή υγεία κι αγάπη
σε όλους
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός
Νότα Κυμοθόη
"Τα Φοινικόπτερα έχουν μνήμη"
Παρατηρώντας τα μεγάλα Φλαμίνγκο όπου έρχονται στην Λάρνακα της Κύπρου, αναζητώ πηγές για την αρχαία της Ιστορία, αυτήν οπού οι σημερινοί κάτοικοι έχουν λησμονήσει. Ένα νησί της Θεάς Αφροδίτης αγαπημένο, αλλά και τιμημένο μέσα από τις αρχαίες Ιερές τελετές, προς τιμήν της Μεγάλης Μητέρας Θεάς. Επειδή έζησα στη Λάρνακα κάποια χρόνια, αγαπώ αυτήν την πόλη της οποίας η Ιστορία φανερώνει την ανθρώπινη πορεία σε αυτόν τον όμορφο τόπο.
Μιλάμε για Προϊστορία, η οποία μέσα από την σκαπάνη των αρχαιολογικών ανασκαφών, φανερώνεται για τους σύγχρονους σημερινούς ερευνητές και μελετητές, ένας από τους οποίους είναι και η αφεντιά μου. Η προϊστορική πόλη ήταν απλωμένη έως εκεί, οπού είναι το σημερινό αεροδρόμιο της Λάρνακας και γύρω από την λιμνοθάλασσα, την αλμυρή λίμνη. Αυτήν οπού κρατούν στο δικό τους μνημονικό ραντάρ τα Φοινικόπτερα, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, για τις λιχουδιές, οπού αυτά γνωρίζουν και προτιμούν, τις ροζ γαρίδες.
Οι ανασκαφές που διεξήγαγαν το σουηδικό Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιένης πριν χρόνια, επιβεβαίωσαν τα εξής: Η έκταση της πόλης εκτεινόταν προς τα Βόρεια, εκεί που είναι η αλυκή της Λάρνακας, δηλαδή προς το μέρος τους αρχαίου λιμανιού της πόλης. Αλλά και προς τα Δυτικά. Εκεί δηλαδή που κατά τις δεκαετίες του 1970, 1980 και 1990 είχε ερευνήσει ο Σουηδός Καθηγητής Αρχαιολογίας Πάουλ Όστρομ. Η περιοχή κατοικήθηκε στο τέλος της 3ης χιλιετίας π. Χ., δηλαδή στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Αλλά και οι σωστικές ανασκαφές έφεραν στο φως σπουδαία γνώση από την αρχαία πόλη του Κιτίου στη Λάρνακα. Όπως αυτές στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Κιτίου, που δημοσίευσε ο Καθηγητής Βάσος Καραγιώργης στην περιοχή της Καθαρής στις δεκαετίες 1960 έως 1980. Η αρχαία πόλη με όλη την μεγάλη ιστορικής αξίας Ιστορία της, οπού μας διαφωτίζει, για τη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στην Κύπρο.
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός
Νότα Κυμοθόη "Κύπρος, το νησί της Θεάς Αφροδίτης"
Πόση παιδεία έχει λησμονηθεί από τους σημερινούς Νεο Κύπριους για την αρχαία τους ιστορική παράδοση;
Είναι ως να κατοικείς σε έναν τόπο οπού σου δόθηκε κληρονομιά και να μη ευγνωμονείς αυτούς οπού σου την παραχώρησαν.
Η Κύπριδα Θεά Αφροδίτη η τόσο πολύ παρεξηγημένη μέσα στην πορεία των ετών οπού την απαξίωσαν βέβηλοι κι άνοοι επί γης...
Η Θεά Αφροδίτη προστάτιδα του νησιού της Υπάρχει! Η θεϊκή της Ενέργεια δεν έχει χαθεί, γιατί τίποτα αληθινά ιερό δεν χάνεται!
Ευγνωμονώ την ιερή της Ενέργεια οπού ομορφαίνει τη ζωή των ανθρώπων! Χαίρε Θεά του Έρωτα της Ομορφιάς και της Αγάπης!
Νότα Κυμοθόη "ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ" Ποίηση
Ανοίγω το παράθυρο /το φως του ήλιου για να ιδώ!
Αντίκρυ ο Πενταδάκτυλος / και βογγάει!..
Πόσο πονάει ετούτο το βουνό!..
Λες και βογγάει ο Διγενής!..
Φεύγει, κρύβεται η χαρά μου, πάει...
Σαν λαβωμένο αγρίμι πρόβαλε
και τούτη εδώ η μέρα./ Μέσα της σφηνώθηκαν όλα τα βόλια
Όλα τα καρφιά που μπήχτηκαν/ στης Λευκωσίας την καρδιά
και κόψανε στη μέση./ Ποια γιατριά στο χρόνο που περνά
έτσι αδιάφορα, τάχα γυρεύουμε όλοι;
Πονάει, πονάει ετούτο το βουνό/ μέσα στην τόση ξεγνοιασιά
στα σπλάγχνα του βαθιά/ σταυρώσανε την Κύπρο.
Αίμα, κορμιά νεκρών και χώμα/ ένα γίνηκαν εκεί
να χαιρετούν το Μαχαιρά / και την πλατεία Ελευθερίας.
Για ποια μεγάλη Ανάσταση;/ Κανείς δεν το γνωρίζει!..
Μονάχα ο Πενταδάκτυλος/ είν΄ αρκετός αδέρφια
να μας θυμίζει τη σκλαβιά/ και την ατίμωση του δίκιου
ώστε ποτέ μη λησμονήσουμε/ τούτη την προδοσία!..
(γράφτηκε στη Λευκωσία το 1992 με αφορμή τη τούρκικη σημαία στις πλαγιές του)
[Περιλαμβάνεται στις σελίδες του βιβλίου Νότα Κυμοθόη "Ιύζουσα νήσος" ποίηση, έκδοση ΑΘΗΝΑ 1995]
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός, Ποιήτρια
Ο Έρωτας δεν σ΄ αφήνει εδώ
ελεύθερος να ζήσεις!
Τοπίο άγριο κι ανηφορίζει
με μια πρωτόγνωρη ομορφιά
μιλώντας στα λουλούδια.
Γαλάζια ζηλευτά νερά
γνέφουν τ΄ ακρογιάλια ολοτριγύρω.
Κάτω απ΄ τον ίσκιο μιας πανάρχαιας συκιάς
που πρασινίζει τα λουτρά της Αφροδίτης
ξαπλωμένη αόρατα στέκει η Θεά
άφθαρτη κι αγνή σαν ιέρεια της φύσης.
Το φτέρωμα μιας πέρδικας σταχτιάς...
Τ΄ αντρίκιο χέρι που κρατάει ερωτικά
το χέρι μιας κοπέλας στ΄ ανηφόρι
είχε σταθεί ευλαβικά...
Το χνότο το ηδονικό στα χείλη
ήπιε νερό απ΄ τη Φοντάνα Αμαρόζα
κι ύστερα περπάτησε βιαστικά
στων Κοραλλιών τον κόλπο.
Κι ως ήρθε και κάθισε σιμα-σιμά
είδε μια θάλασσα φουρτουνιασμένη τόσο
και την ημέρεψε...
Ο Έρωτας δεν σ΄ αφήνει εδώ
ελεύθερος να περπατήσεις.
Έρχεται σαν τον άνεμο
με μια κατοπινή αιχμαλωσία
την τωρινή σου σιωπή θα σου θυμίσει
και όλη της Αφροδίτης την πορεία
σ΄ αυτήν του Ακάμα τη γωνιά
μες την καρδιά σου παντοτινά
νοσταλγικά θα κλείσει...
1994, Κύπρος
( Δημοσίευση στο βιβλίο Νότα Κυμοθόη "Ιύζουσα νήσος" ποίηση, έκδοση ΑΘΗΝΑ 1995)
Το έργο στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι της Ποιήτριας και Εικαστικού Νότας Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη "Η Κύπρος δεν ανήκει στην Τουρκία"
Η Κύπρος, δεν ανήκει στην Τουρκία και κανένα δικαίωμα δεν έχει το "ψευδοκράτος" του Ντενκτάς στη Βόρεια Κύπρο. Μια κατάσταση η οποία τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί. Κι έρχεται τώρα ο τυχάρπαστος Ερντογάν να γυρεύει ως λύση στο κυπριακό θέμα, τη δημιουργία 2 κρατών στο νησί.
Τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται τόσα χρόνια ήρθαν στο φως και κατανοεί πλέον ως και το μικρό παιδάκι αυτά τα υποχθόνια σχέδια.
Όσο για τη Ρωσία φάνηκε πλέον το διπλό της παιχνίδι και με τι τρόπο πλεύρισε την όλη αυτή κατάσταση.
Δεν μπορούν να ιδρυθούν 2 κράτη στον νησί. 'Ολη η Μικρά Ασία είναι ελληνικό έδαφος. Όλη η Αρμενία, όλος ο Πόντος, όλη η Καππαδοκία είναι ελληνικά εδάφη. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίστηκε από την Αμερική πρίνε λίγες ημέρες. Η Μεγάλη Βρετανία ακόμα σιωπά. Γιατί άραγε; Η γενοκτονία των Ποντίων πότε θα αναγνωριστεί; Η γενοκτονία αμέτρητων ανθρώπων από την ίδια χώρα είναι δυνατόν να ανέχεται από τους Πολιτισμένους λαούς αυτής της γης;
Η Κύπρος δεν μπορεί να παίζεται στα "ζάρια" τόσα χρόνια. Γνωρίζει πλέον ο κόσμος πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για όλη αυτήν την διχοτόμηση του νησιού καθώς γνωρίζει και το ρόλο των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Δεν υπήρξε ποτέ τουρκικό το νησί και να σταματήσει αυτή η τυχάρπαστη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας. Να πάψει τις απειλές και να πάψει αυτήν την τακτική οπού θυμίζει "άξεστο χωριάτη".
Η Ε.Ε. να συνειδητοποιήσει πως αυτή η χώρα απειλεί συνεχώς τα δικά της σύνορα. Η Κύπρος ανήκει στην Ε.Ε. η Τουρκία δεν ανήκει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη Βόρεια Κύπρο σαν ασπίδα για να γυρεύει τουρκικό κράτος στο νησί της αρχαίας Θεάς Αφροδίτης.
Νότα Κυμοθόη
"Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν"
Συγχαρητήρια στον κ. Τζο Μπάιντεν Πρόεδρο της USA, οπού στις 24 Απριλίου 2021 κατακεραυνώνει την Τουρκία, αναγνωρίζοντας επίσημα την γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτήν την ημέρα το 1915 χιλιάδες Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Κωνσταντινούπολη σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.
Η εξόντωση των Αρμενίων ξεκίνησε από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1894, συνεχίστηκε το 1913-14 κι ολοκληρώθηκε το 1915. Η εξόντωσή τους απαριθμεί περί το 1.500.000 σφαγμένους ανθρώπους. Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπου λογικού ο νους. Η τουρκική βία με χαρακτήρα εθνικισμού δολοφόνησε 1.500.000 ανθρώπους, εξαφάνισε παιδιά και γυναίκες πουλώντας τους σε σκλαβοπάζαρα.
Παραπλεύρως υπάρχει ένας χάρτης οπού είναι στο διαδίκτυο και μπορεί να κατανοήσει ο καθένας ερευνητής την όλη αλήθεια για την καταστροφή του σπουδαίου λαού των Αρμενίων.Μια εικόνα χιλιάδες λέξεις, οπού η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας έχει υποχρέωση να κατανοήσει.
Γιατί δεν είναι μόνον η γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά είναι και η γενοκτονία των Ποντίων και η γενοκτονία των Ελλήνων.
Η Τουρκία του 2021 δεν μπορεί να κάθεται μαζί με τους Πολιτισμένους Ηγέτες του Πλανήτη Γη και να συνδιαλέγεται για θέματα Περιβάλλοντος και θέματα Ανάπτυξης, όταν δεν σέβεται τους λαούς, τους οποίους δολοφονεί για να υπάρχει. Όταν έχει ποδοπατήσει μια Κύπρο εδώ και 47 χρόνια και μπαινοβγαίνει στην Ε.Ε. ενώ δεν σέβεται τους ανθρώπους της γειτονιάς της, αλλά μήτε τα Μνημεία Πολιτισμού.
Συγχαρητήρια στην Αμερική και στον Πρόεδρό της οπού επίσημα αναγνωρίζουν αυτήν την γενοκτονία των Αρμενίων και ευελπιστούμε ν΄ αναγνωριστούν επίσημα και οι άλλες γενοκτονίες. Δίχως σεβασμό στον άνθρωπο, δεν οικοδομείται τίποτα.
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός
(εικόνες από το διαδίκτυο)
"Τεμαχισμένος Απόλλων Θεός" Κύπρος
Το φως του ήλιου ας διδάξει τους σκοτεινούς νόες των ανθρωπίνων όντων, να κατανοήσουν τις ισορροπίες τους. Τα επιφανειακά φαινόμενα και οι αλλαγές των Εποχών ας διδάξουν τους ανθρώπους κι ας κατανοήσουν τις πράξεις τους. Δηλαδή "τι κάνουν", "γιατί κάνουν αυτά όπου πράττουν" "και τι νόημα έχουν όσα κάνουν". Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και μαζί της κι εμείς όλοι. Μέτοικοι είμαστε επάνω της. Συνειδητοποιήστε το αυτό. Το μίσος, η κακία, η εχθρότητα, οι εμμονές και ο φόβος, αν έχουν κατασταλάξει στις ανθρώπινες καρδιές βασανίζουν τα σώματα μέσα στα οποία είναι κλεισμένες οι ψυχές των ανθρωπίνων υπάρξεων.
Υποψιάζομαι πως όλοι οι άνθρωποι θαυμάζουν την ομορφιά και επιθυμούν το ωραίο στη ζωή τους και αυτήν την Εποχή της Άνοιξης, όπου η φύση ανθίζει, ευφραίνει τις αισθήσεις όλων. Αν λοιπόν κατορθώσει ο κάθε άνθρωπος να βρει μέσα του αυτήν την Εαρινή ομορφιά, ίσως κατανοήσει, αυτό, οπού σήμερα υπάρχει στο Γαλαξία μας. Την Εαρινή Ισημερία δηλαδή, οπού ως φαινόμενο, διδάσκει ακριβώς αυτό, δηλαδή την ισομέρεια στις σκέψεις μας. Γιατί οι σκέψεις των ανθρώπων αν δεν έχουν ισορροπία, δεν μπορεί ο άνθρωπος ν΄ ανθίσει, δηλαδή να αναπτυχθεί. Κι όταν επέλθει αυτή ακριβώς η ισομέρεια στην ύπαρξη, τότε έχουμε αύξηση, όπως ακριβώς το φως έρχεται και αυξάνει η ημέρα για να αυξηθούν τα φυτά της Γης. Για να βγουν οι άνθρωποι έξω και να χαρούν την πλάση. Ο Χειμώνας, ως εποχή έχει παρέλθει και ο κύκλος της Ζωής αρχίζει και συνεχίζει μέσα στο Φως της Νέας Ζωής!
"Ο χαρταετός της Καθαράς Δευτέρας"
Στα παλιά ελληνικά βιβλία του Δημοτικού Σχολείου, υπήρχε η παραδίπλα εικόνα...
Την Καθαρά Δευτέρα πετούσαμε τον χαρταετό στον ουρανό και αγωνιζόμασταν να τον κρατήσουμε ψηλότερα από τους άλλους. Κατασκευαζόταν με καλάμια λεπτά και χαρτί και βάζαμε και μια ουρά. Ο αέρας τον ύψωνε ψηλά κι ήταν η χαρά μας να είναι εκεί ψηλά στον ουρανό και να χαιρόμαστε.
Ο αετός συμβόλιζε τον αρχαίο Θεό Ζευ ή Δία! Ένα έθιμο διαδεδομένο σε όλη σχεδόν την Ανατολή.
Αφιέρωμα στη Θεά Αφροδίτη προστάτιδα της Κύπρου