WELCOME

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Νότα Κυμοθόη "Ταμασσός "

 

Iύζουσα νήσος είναι η πονεμένη νήσος που γογγύζει, που εκφράζει αγανάκτηση, δυσανασχέτηση και δυσφορία. Με αφορμή την μελέτη μου επί σειρά ετών έγραψα αυτό το βιβλίο, Ποίησής μου. Περπατώντας στο όμορφο νησί της Θεάς Αφροδίτης, έκλαψα πολύ, για την ολοσχερή καταστροφή του αρχαίου ελληνικού Πολιτισμού του.
Ταμασσός, στην καρδιά σχεδόν του νησιού, στις όχθες του ποταμού Πεδιαίου και στα ΝΔ της Λευκωσίας, εκεί όπου  ισχυρά αρχαία ελληνικά βασίλεια ήκμασαν, λόγω των μεταλλείων χαλκού. Ο σπουδαίος Ναός της Μητέρας των Θεών χτίστηκε στην αρχαϊκή περίοδο, καθώς και ο λατρευτικός Ναός της Θεάς Αφροδίτης. Αρχαίοι Ναοί αφιερωμένοι σε όλους τους Θεούς όπως στον Θεό Απόλλωνα, στον Θεό Ποσειδώνα, στη Θεά Ήρα και στο Θεό Ζευ ήταν χτισμένοι στην περιοχή όπου ήκμαζαν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις, αλλά δεν έχουν βρεθεί. Στη θέση των αρχαίων Ναών έχουν χτιστεί χριστιανικές εκκλησίες. 
Η ολοσχερής καταστροφή είναι εμφανής καθώς ελάχιστα γνωρίζουμε για την αρχαία ιστορία του νησιού, η οποία σκεπάζεται από σκοταδισμό, καθώς οι αρχαίοι ήρωες αντικαταστάθηκαν από αγίους επισκόπους. Ο Πολιτισμός όμως δεν μπορεί να εξαφανιστεί κάτω από τη χλιδή της κοσμικής θρησκευτικής εξουσίας. Στο βρετανικό Μουσείο υπάρχουν αρκετά ευρήματα που καταμαρτυρούν την αίγλη και τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού Πνεύματος, ενός αρχαίου ελληνικού Πολιτισμού οπού πράγματι "γογγύζει" από το θρησκευτικό σκοταδισμό που τον σκιάζει.