WELCOME

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Νότα Κυμοθόη "Η Κύπρος και οι τυχάρπαστοι καταπατητές της"

Νότα Κυμοθόη "Η Κύπρος και οι τυχάρπαστοι καταπατητές της"

Το 1995, μετά από 3 περίπου χρόνια κατοικίας μου στην Κύπρο, εκδόθηκε αυτό το βιβλίο μου. Επειδή κάθε ημέρα από το παράθυρό μου στη Λευκωσία, όπου κατοικούσα τότε, έβλεπα την τουρκική σημαία στο βουνό Πενταδάκτυλος, κι επειδή γνωρίζω πολύ καλά ιστορία και μάλιστα την ιστορία της Κύπρου, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. επισημαίνω τα εξής:
1. Η Κύπρος μας αφορά όλους τους Έλληνες όπου γης
2. Πάντοτε ήταν στρατηγικής σημασίας τόπος, κι από το 1885 έχει δρομολογηθεί ένα σκηνικό εις βάρος ολοκλήρου του ελληνισμού, για το οποίο, κανείς δεν μιλά ανοιχτά.
3. Το 2018 ακόμα η Κύπρος είναι διχοτομημένη και το Κυπριακό δεν έχει λυθεί.
4.Η Κύπρος ήταν ελληνική και με "κόλπο" παραχωρήθηκε στους Τούρκους. Ποιοί ευθύνονται; Γιατί το κυπριακό ζήτημα δεν λύνεται;
5. Όλοι οι Κύπριοι ηγέτες έως τώρα δεν κατάφεραν να βρουν τη λύση για τα συμφέροντα της πατρίδος Κύπρου;
6. Ποια είναι η ευθύνη της Αγγλίας στο θέμα της Κύπρου; Γιατί το παίζει "σιγανοπαπαδιά" έως τώρα;
7. Η Κύπρος δεν ανήκει στην Τουρκία και κανένα δικαίωμα δεν έχουν οι Τούρκοι στο Βόρειο κατεχόμενο μέρος. 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Τα πετρέλαια στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο ήταν γνωστά από την εποχή που άνοιγαν τη διώρυγα του Σουέζ (1854-1869) και τα συνεργεία των κατασκευαστών έμεναν και στην Κύπρο. Αυτό είχε να κάνει και με το πραξικόπημα του 1952 και τα γεγονότα που κράτησαν μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Αποτελεί τη μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου και όλα αυτά έγινα σε μια εποχή όπου το νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος προσπαθούσε να σταθεί όρθιο, μετά από την απελευθέρωσή του από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά κι όλα τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τον ελληνισμό.
1. 1571 καταλαμβάνουν οι Τούρκοι την Κύπρο
2. 1878 νοικιάζουν την Κύπρο οι Άγγλοι από τους Τούρκους με συμφωνία να εισπράττουν τους φόρους έναντι των Οθωμανών. Ύπατος Άγγλος Αρμοστής εγκαθίσταται στην Κύπρο και το μίσθωμα είναι το 60% από την είσπραξη των φόρων από τους Κυπρίους, ενώ το 40% το κρατούσε η Αγγλία. Αυτό βοήθησε την εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν εκείνη την εποχή η Αγγλία.
3. 1879 αγοράζουν την Κύπρο οι Άγγλοι από την Τουρκία. Η αγγλική κυριαρχία ήταν χειρότερη από εκείνη των Τούρκων, ο κυπριακός λαός υπέφερε οικονομικά, ήταν υποτελής, δεν είχε πολιτικά δικαιώματα και το φορτίο της υποτέλειάς του ήταν βαρύ, αφού η αγγλική κυριαρχία σκίαζε τα πάντα.
Το χειρότερο απ΄όλα ήταν η καταστροφή του νησιού από τους Άγγλους καθώς η βιομηχανική ανάπτυξη και η συνθήκη του άνθρακα, έκοβε τα δέντρα κι όλη η Κύπρος ήταν εστίες φωτιάς για ξυλοκάρβουνα. Οι ατμομηχανές άρχισαν να αντικαθιστούν τα ιστιοφόρα πλοία.
4. 1882 ο Γλάδστων επιβάλλει σύνταγμα με 31 άρθρα που κράτησε 50 χρόνια ως το 1932. Ο κυπριακός λαός όλ΄αυτά τα χρόνια στενάζει κάτω από την αγγλική εξουσία και το αγγλικό σύστημα στέρησε το δικαίωμα της επίσημης ελληνικής γλώσσας. Η κοπή των δέντρων στο νησί της Κύπρου και η καύση τους για ξυλοκάρβουνα, έχει δημιουργήσει λιμό στον κυπριακό πληθυσμό, κλείσιμο και καταστροφή όλων των εργοστασίων ξύλινων κατασκευών (επίπλων, σκευών) αλλά και στην κοντινή Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τα καρνάγια έκλεισαν, το ίδιο και στα παράλια της τότε Μικράς Ασίας όπου ζούσε ελληνικός πληθυσμός. Η Τουρκία συνάπτει συμφωνίες με τη Βικτώρια για το θέμα αποπληρωμής του ποσού αγοράς της Κύπρου αλλά και χρημάτων που χρωστούσε από τη μίσθωσή της. Οι συμφωνίες αφορούν δυστυχώς τον πλούσιο ελληνισμό σε Αρμενία, Πόντο, Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο και Βαλκάνια.
5. 1885 Δρομολογείται στην Αμερική η ίδρυση των μαρτύρων του Ιεχωβά με σχέδιο και σκοπό να οργανώσουν στους κύκλους τους όλους τους όσους θα σκόρπιζαν από τα επερχόμενα γεγονότα που θα ακολουθούσαν. Ποια ήταν αυτά;
6. 1888 καταστρέφεται ολοσχερώς ο εμπορικός ελληνικός στόλος των ιστιοφόρων. Οι ατμομηχανές κινούν τα πλοία και ο ελληνικός εμπορικός στόλος μέχρι να καταφέρει να τοποθετήσει ατμομηχανές, έχασε το παιχνίδι του εμπορίου της εποχής εκείνης...
7. 1912-18 βαλκανικοί πόλεμοι. Οικονομική καταστροφή Ελλήνων εμπορικά εύρωστων στην περιοχή  και διωγμός τους.
9. 1914 στον  Α΄παγκόσμιο πόλεμο η Αγγλία επικαλούμενη θέση αντίπαλη της Τουρκίας στην Αντάντ καταργεί τη συνθήκη του 1878 και προσαρτά την Κύπρο στην επικράτειά της. Ενώ εισπράττει φόρους από τον κυπριακό λαό, δεν τους αποδίδει ποτέ στην Τουρκία.
10. 1915 Σφαγή Αρμενίων (σύμφωνα με τη συμφωνία της Βικτώριας για την αγοραπωλησία της Κύπρου) για να αποπληρωθεί μέρος από το χρέος της.
Όλα τα πλούσια εδάφη δόθηκαν στην Τουρκία
11.  1917 Σφαγή Ποντίων (σύμφωνα με τη συμφωνία της Βικτώριας για την αγοραπωλησία της Κύπρου) για να αποπληρωθεί μέρος από το χρέος της. 
Όλα τα πλούσια εδάφη της περιοχής των Ποντίων δόθηκαν στην Τουρκία για ν΄αποπληρωθεί το χρέος της Αγγλίας.
12. 1922 Ολοσχερής καταστροφή της Μικράς Ασίας και τα εδάφη δόθηκαν στην Τουρκία για ν΄ αποπληρωθεί το χρέος της Αγγλίας.
13. 1927 η Κύπρος γίνεται επίσημα αποικία της Αγγλίας και ο Άγγλος Αρμοστής ονομάζεται Κυβερνήτης.
Η Αγγλία όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να εισπράττει δυσβάσταχτους φόρους από τον κυπριακό λαό, αλλά ποτέ δεν έδωσε τα χρήματα που είχε συμφωνήσει να δίνει στην Τουρκία για ενοικίαση και αγορά της Κύπρου. Ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει στην Τουρκία κάθε χρόνο 92.638 λίρες, τις οποίες συνέχιζε και εισέπραττε από τον κυπριακό λαό, αλλά ποτέ δεν πλήρωσε στην Τουρκία.
14. 1929-1930 παγκόσμιο οικονομικό κραχ, μετά από τόσες καταστροφές σε εκατομμύρια ψυχές Ελλήνων και όχι μόνον/ Εδαφικές αλλαγές και μετακινήσεις πεινασμένων και προσφύγων...
15. 1931 επαναστάτησε ο κυπριακός λαός οικονομικά εξαθλιωμένος, πεινασμένος και καταδικασμένος να πληρώνει φόρους υποτέλειας που έφταναν έως και ηθικής αυτουργίας εις βάρος του από τους βασανισμούς των Άγγλων. Στις 12 Φεβρουαρίου 1931 ο Κυβερνήτης συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα χέρια του κι επιβάλλει στην Κύπρο αυταρχική διακυβέρνηση που κράτησε ως το 1950, δηλαδή μετά τη λήξη του Β΄παγκοσμίου πολέμου.
16. Ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος έχει επιβάλλει γερμανική κατοχή στην κυρίως Ελλάδα και κατόρθωσε μετά από σκληρές κι οδυνηρές μάχες ν΄απελευθερωθεί με χιλιάδες θύματα, με εμφύλιο, όπου πάλι η Αγγλία και οι άλλες δυνάμεις του άξονα δίχασαν τον ελληνικό λαό. 
17. 1950 στην Κύπρο γίνεται δημοψήφισμα (15 Ιανουαρίου) και το 97,5% του κυπριακού λαού ψηφίζει την Ένωση με την Ελλάδα ύστερα από τις διακηρύξεις και αποφάσεις του ΟΗΕ.
18.  1952 το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε το Δεκέμβρη αυτού του έτους, το δικαίωμα των λαών να προάγουν τα δικαιώματά τους για αυτοδιάθεση σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
19. 1954 η Αγγλία αδιαφορεί για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ο Χένρυ Χόπκινσον (Υφυπουργός αποικιών της Αγγλίας) δήλωσε πως "ορισμένες περιοχές μέσα στις αποικίες δεν μπορούν να είναι πλήρως ανεξάρτητες λόγω διαφόρων συνθηκών".
20. 1955 Αναπτύσσεται στην Κύπρο πολεμική δράση με την Ε.Ο.Κ.Α. ενόπλου αγώνα δράσης του κυπριακού λαού για να ενωθεί με την Ελλάδα.
Η Αγγλία συνεχίζει να εμπαίζει την Τουρκία και να μη πληρώνει το χρέος της προς αυτήν.
Τα όσα έχουν ακολουθήσει, είναι γνωστά πλέον μέσα από όλες τις ιστορικές μνήμες ζώντων κι ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί αλήθειες. 
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, αλλά η ιστορική αλήθεια των γεγονότων κρατιέται σε έναν ΦΑΚΕΛΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟ για πολλούς διπλωματικούς λόγους.

21. 2018 Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ και η Αγγλία διατηρεί αγγλικές βάσεις μέσα σε κυπριακό έδαφος αθετώντας το ψήφισμα του 1970. Στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι τριχοτομημένη και η Αγγλία κάνει την ...πάπια.

Με ποιο τρόπο καθιέρωσε την τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου η Τουρκία; Νομιμοποιήθηκε ένα διχοτομημένο και σκλαβωμένο νησί με τις πλάτες της Αγγλίας; Μια Αγγλία η οποία εισήλθε κι εξήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δικαίωμα να έχει αγγλικές βάσεις στην Κύπρο; Τι συμφέροντα εξυπηρετούν; Είναι εγγυήτρια δύναμη στο τρυπάνι του Ερντογάν που κάθε λίγο και λιγάκι απειλεί πως θα κάνει γεωτρήσεις στο Αιγαίο, σε έδαφος που δεν του ανήκει; 
Μήπως είναι καιρός να συμμαζέψει λίγο η Ελλάδα τα σκόρπια της συμφέροντα και να δει τα παιχνίδια που παίζονται; Όσο για τους φίλους Αμερικάνους κι Ευρωπαίους έχουν ιερή υποχρέωση να προασπίσουν των Ελλήνων τα συμφέροντα, γιατί έχουν βαριές ευθύνες από το παρελθόν...
Έτσι απλά για την ιστορική διαδρομή, γιατί η ΑΟΖ έπρεπε να είχε διασφαλιστεί από τις πριν κυβερνήσεις, αλλά...υπάρχουν πολλά αλλά...