WELCOME

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Νότα Κυμοθόη "Κατά τον Μπαρούχ Σπινόζα, ο Θεός έλεγε"

Ο σπουδαίος Άλμπερτ Αϊνστάϊν, όταν ζούσε έδινε ομιλίες σε διάφορα Συνέδρια σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και οι ερωτήσεις από τους σπουδαστές ήταν πολλές. Και μια από αυτές ήταν και η εξής ερώτηση: 

-Πιστεύετε στον Θεό; Κι εκείνος απαντούσε . "Πιστεύω στον Θεό του Σπινόζα".

Όποιος από τους σπουδαστές δεν είχε διαβάσει ποτέ του τον Σπινόζα, είχε μια θολή ιδέα, πάνω στο θέμα αυτό. Ο Μπαρούχ Σπινόζα, ήταν ένας Φιλόσοφος  με καταγωγή από την Ολλανδία,  που υπήρξε ένας από τους πιο μεγάλους Ορθολογιστές της Φιλοσοφίας του 17ου αιώνα. Πίστευε πως Θεός είναι η ίδια η Φύση.  Κατά τον Μπαρούχ Σπινόζα, ο Θεός έλεγε: 

“Σταμάτα να προσεύχεσαι και να χτυπιέσαι στο στήθος! Αυτό που θέλω να κάνεις είναι να βγεις έξω στον κόσμο και να χαρείς την ζωή σου. Θέλω να ζεις, να τραγουδάς, να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις όλα αυτά, που έχω φτιάξει για εσένα. Σταμάτα πια να πηγαίνεις σε εκείνους τους μελαγχολικούς, σκοτεινούς και κρύους ναούς, που εσύ ο ίδιος κατασκεύασες και λες πως είναι το σπίτι μου. Το σπίτι μου, είναι στα βουνά, στα δάση, στα ποτάμια, στις λίμνες, στις θάλασσες. Εκεί είναι που ζω και εκφράζω την αγάπη μου για εσένα. Σταμάτα να με θεωρείς υπεύθυνο για την μίζερη ζωή σου. Εγώ ποτέ δεν σου είπα πως δεν υπήρχε τίποτε κακό σε εσένα ή ότι ήσουν αμαρτωλός ή ότι η σεξουαλικότητα σου ήταν κάτι κακό. Το σεξ είναι ένα δώρο, που σου έχω δώσει με το οποίο μπορείς να εκφράσεις την αγάπη, την έκσταση, την χαρά σου. Έτσι μη με κατηγορείς για όλα αυτά, που σε έκαναν να πιστεύεις. Σταμάτα πια να διαβάζεις υποτιθέμενες αγίες γραφές, που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με εμένα. Αν δεν μπορείς να με διαβάσεις σε ένα ηλιοβασίλεμα, στην εξοχή ή στο βλέμμα των φίλων σου ή στα μάτια του παιδιού σου...Μη ψάχνεις, δεν θα με βρεις σε κανένα βιβλίο! Πίστεψε με και σταμάτα να με ρωτάς. Θα μου πεις εσύ, πώς να κάνω την δουλειά μου; Σταμάτα να με φοβάσαι τόσο. Εγώ δεν σε κρίνω, δεν σε κριτικάρω, ούτε σε ενοχοποιώ, ούτε χαλιέμαι, ούτε τιμωρώ. Εγώ είμαι Αγνή Αγάπη. Σταμάτα να μου ζητάς συγχώρεση. Δεν υπάρχει τίποτα να συγχωρήσω. Αν εγώ σε έφτιαξα… Εγώ σε γέμισα με πάθη, με όρια, με απολαύσεις, με συναισθήματα, με ανάγκες, με ασυνέπειες, με ελεύθερη βούληση. Πως μπορώ να σε συγχωρήσω, εάν ανταποκρίνεσαι σε κάτι που εγώ έβαλα μέσα σου; Πως μπορώ να σε τιμωρώ, επειδή είσαι αυτό που είσαι, εάν εγώ είμαι αυτός που σε έφτιαξα; Πιστεύεις, πως θα μπορούσα να φτιάξω ένα μέρος, οπού σου λένε πως είναι κόλαση, για να καίω όλους εκείνους τους γιούς μου που συμπεριφέρονται άσχημα, για την υπόλοιπη αιωνιότητα; Τι είδους Θεός θα το έκανε αυτό;

Ξέχνα οποιουδήποτε τύπου εντολή, οποιουδήποτε τύπου νόμο, αυτά είναι κόλπα για να σε μεταχειρίζονται, για να σε ελέγχουν, για να σε χρησιμοποιούν, ώστε μόνο να δημιουργούν τύψεις μέσα σου. Σεβάσου τους όμοιους σου και μην κάνεις αυτό που δεν θα ήθελες να κάνουν για εσένα. Το μόνο που σου ζητάω είναι να προσέξεις την ζωή σου και η εγρήγορσή σου να είναι ο οδηγός σου.  Αγαπημένε μου, αυτή η ζωή δεν είναι μια δοκιμή, ούτε ένα επίπεδο, ούτε ένα βήμα στον δρόμο, ούτε μια πρόβα, ούτε ένα πρελούδιο προς τον παράδεισο. Αυτή η ζωή είναι το μόνο που υπάρχει εδώ και τώρα το μοναδικό που έχεις ανάγκη. Είσαι απόλυτα ελεύθερος, για να δημιουργήσεις στην ζωή σου έναν παράδεισο ή μια κόλαση. Δεν θα μπορούσα να σου πω αν υπάρχει κάτι άλλο, μετά από αυτήν τη ζωή, αλλά μπορώ να σου δώσω μια συμβουλή. Ζήσε σαν να μην υπήρχα. Ζήσε σαν να ήταν η μοναδική σου ευκαιρία να απολαύσεις, να αγαπήσεις, να υπάρξεις. Έτσι, αν δεν υπάρχει τίποτα, λοιπόν, εσύ, θα έχεις αξιοποιήσει την ευκαιρία που σου έδωσα. Και αν υπάρχει, να είσαι σίγουρος πως δεν θα σε ρωτήσω αν συμπεριφέρθηκες καλά ή κακά, θα σε ρωτήσω, μόνον, αν σου άρεσε. Σου άρεσε η ζωή σου; Το διασκέδασες; Τι ήταν αυτό που απόλαυσες περισσότερο; Τι έμαθες;…. Σταμάτα να πιστεύεις σε εμένα. Πιστεύω σημαίνει υποθέτω, φαντάζομαι, μαντεύω. 

Εγώ δεν θέλω να πιστεύεις σε εμένα. Θέλω να με νιώθεις σε εσένα. Θέλω να με νιώθεις σε εσένα όταν φιλάς την αγαπημένη σου, όταν ντύνεις το παιδί σου, όταν χαϊδεύεις το σκύλο σου, όταν κάνεις μπάνιο στην θάλασσα, όταν περπατάς στη φύση και χαίρεσαι, όταν διαβάζεις ένα βιβλίο και σε κάνει χαρούμενο, όταν ακούς μουσική κι αισθάνεσαι χαρά. Σταμάτα να με επαινείς. Τι είδους Θεός νομίζεις πως είμαι εγωλάτρης; Με κάνει να βαριέμαι όταν με επαινούν, με εκνευρίζει όταν μου εκφράζουν ευγνωμοσύνη. Νιώθεις ευγνώμων; Απόδειξε το προσέχοντας εσένα, την υγεία σου, τις σχέσεις σου, την οικογένειά σου, τον κόσμο. Νιώθεις ευλογημένος, ή μήπως προικισμένος; Έκφρασε την χαρά σου! Αυτός είναι ο τρόπος να με επαινείς. Σταμάτα να περιπλέκεις τα πράγματα και να επαναλαμβάνεις σαν παπαγάλος αυτά που σου έμαθαν για εμένα. Το μόνο σίγουρο είναι πως είσαι εδώ, πως είσαι ζωντανός, πως αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα. Γιατί να ψάχνεις περισσότερα θαύματα; Γιατί τόσες εξηγήσεις;

Μην με ψάχνεις έξω, δεν θα με βρεις. Ψάξε με μέσα σου, εκεί είμαι, παλλόμενος μέσα σου.

Σπινόζα