WELCOME

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Νότα Κυμοθόη "Τεμαχισμένος Απόλλων Θεός" Κύπρος

Νότα Κυμοθόη 

"Τεμαχισμένος Απόλλων Θεός" Κύπρος

    Ένα σπάνιο και μοναδικό χάλκινο κεφάλι του Θεού Απόλλωνος, οπού βρίσκεται στο Βρετανικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το πήραν αφού άφησαν το σώμα ακέφαλο. Ένας Θεός Απόλλων αποκεφαλισμένος στην αρχαία πόλη Ταμασσός της Κύπρου. Μια περιοχή οπού η ιστορία της πηγαίνει πίσω από 5.800 π. Χ.
    Η ανάπτυξη του νησιού και της περιοχής οφείλεται στα αρχαία ορυχεία χαλκού.
   Ο τεμαχισμένος Θεός Απόλλων και η "ασέβεια" των ανθρώπων οπού κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό του νησιού.
  Ο Θεός Απόλλων ήταν Θεός του Φωτός, της Ποίησης και της Μουσικής κι ήταν αδερφός της Θεάς Αρτέμιδος. Παιδιά της Λητούς που είχαν πατέρα τον Θεό Ζευ.

    Στην εικόνα παραπλεύρως βλέπουμε το πόδι του Θεού Απόλλωνος οπού βρίσκεται στο Μουσείο Λούβρο.
      Ένας αρχαίος Θεός τεμαχισμένος και στην Κύπρο δεν έμεινε τίποτα, παρά μόνον ερείπια και  σκοταδισμός αλλά και αγνωσία. 
  Η έλλειψη πραγματικής ιστορικής γνώσης, δημιουργεί πρόβλημα αφ΄ ενός στον λαό της Κύπρου, αφ΄ ετέρου στους ανθρώπους που επιθυμούν να μάθουν για την αρχαία ιστορική πορεία των όσων πέρασαν κι έζησαν στην Κύπρο. Ένα νησί που η μακραίωνη ιστορία του, αν πράγματι καταγραφεί, θα προσφέρει σπουδαία γνώση στην ανθρωπότητα όλη.
      Kαι καθώς κοιτάζω αυτές τις δυο εικόνες, ανατριχιάζω, λες κι είναι "κλειδί γνώσης" για όσα έγιναν στην Κύπρο. Ποιος αλήθεια πατά ελεύθερα το δεξί του πόδι στο νησί ενώ το κεφάλι του ακουμπά στην Μ. Βρετανία; Για "προδοσία" καταγράφουν ιστορικά, αλλά ποια είναι πράγματι η όλη αλήθεια; Ποια ήταν η σχέση της Μ. Βρετανίας (Αγγλίας) με την Κύπρο όταν ακόμα ήταν οθωμανική επί εποχής Βικτώριας; Πως και με τι τρόπο εξοφλήθηκε το οικονομικό της χρέος, για την αγοραπωλησία της Κύπρου από τον τότε Σουλτάνο; Διευθετήθηκε με την εισβολή το 1974 στο Βόρειο μέρος του νησιού;
       Έτσι απλά ερωτώ, γιατί δεν ανοίγει επίσημα ο Φάκελος της Κύπρου και γιατί κρατάει τόσα χρόνια το Κυπριακό δίχως λύση;
          Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός
 (εικόνες από το διαδίκτυο)