WELCOME

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

"Γιατί η Τουρκία αγόρασε τους S-400 από την Ρωσία;" Γράφει η Νότα Κυμοθόη

"Γιατί η Τουρκία αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία;"
Γράφει η Νότα Κυμοθόη*
Οι διπρόσωποι ηγέτες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, είναι εγκληματίες της ανθρωπότητας. Αναφέρομαι σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με τους S-400, ενώ κόπτεται πως αγωνίζεται για την σταθερότητα και για την ειρήνη στον κόσμο που προκαλεί προβλήματα. Κόπτεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πως υπερασπίζεται τ΄ανθρώπινα δικαιώματα και καταπολεμά την τρομοκρατία. Δεν ξέρω που να  γελάσω...Βγάζει δάκρυ ή μάλλον πολλά δάκρυα πονεμμένων αυτή όλη η ιστορία.  Έχει κατανοήσει ο Πούτιν, το μέγα πρόβλημα που υπάρχει στην διχοτομημένη Κύπρο 45 ολόκληρα χρόνια, από μια Τουρκία, την οποία εξοπλίζει το 2019 με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς; Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της κι ο πονηρός Πούτιν τη δική του, χρόνια τώρα. Ποιο αλήθεια είναι το κέρδος της Ρωσίας από αυτήν τη συμφωνία πώλησης των S-400 στην Τουρκία; Ξεσκονίστε λίγο τη μνήμη σας, για το πως προχωρά ο Πούτιν συστηματικά, για να ενδυναμώσει ο ίδιος τη θέση της χώρας του ενάντια στην Ενωμένη Ευρώπη κι ενάντια όλων των χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Πριν λίγα χρόνια εξόπλισε και την Ινδία με τους ίδιους πυραύλους. Μιλάμε δηλαδή για το πιο θανατηφόρο σύστημα όπλων στον κόσμο, που παρέχει 4 διαφορετικούς τύπους στρωματοειδούς εναέριας άμυνας.
Σε μια Κύπρο διχοτομημένη με παράνομη εισβολή και κατοχή τουρκικών στρατευμάτων, μπορεί ν΄ απαξιώνει ο Πούτιν τη διχοτόμηση και να στρέφει ΑΠΕΙΛΗ εναντίον ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτήν τη θέση, περιφρονώντας τους Κύπριους Έλληνες οι οποίοι έχασαν τη γη τους που έχει ποτιστεί με αίμα αθώων. 
Αλλά, πως υπερασπίζεται τ΄ανθρώπινα δικαιώματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη γειτονική του Γεωργία και Ουκρανία, όταν οι Γεωργιανοί και οι Ουκρανοί είναι σκόρπιοι σε όλο τον κόσμο; Φανερώνει δηλαδή τις προθέσεις του π Βλαντιμίρ Πούτιν για το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή, υλοποιώντας το σχέδιό του να βγει στο Αιγαίο, για τα πετρέλαια της Ελλάδας και της Κύπρου; Δηλαδή το τείχος ΑΝΑΤΟΛΗ-ΔΥΣΗ επανέρχεται, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ, επειδή υποστηρίζει τη Γεωργία και την Ουκρανία, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε σέβεται την ανθρωπότητα; 
Σε μια διχοτομημένη Κύπρο ποια είναι η ασφάλεια κι ο αγώνας του Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν τα πυραυλικά συστήματα, όπως δημοσίως λέει ο Ερντογάν θα στραφούν εναντίον της Συρίας και της Κύπρου; 
Ποια είναι λοιπόν η ασφάλεια της περιοχής, όταν η Ελλάδα συνεχώς απειλείται από τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριό της χώρο και στα χωρικά μας ύδατα, στα οποία τα τουρκικά γεωτρύπανα δε σέβονται τα όριά μας;
Ποια θέση έχει πάρει έως τώρα η Ρωσία υπέρ της Ελλάδας και υπέρ της Κύπρου των Ελλήνων;
Αυτή η πώληση των πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία, καταπολεμά την τρομοκρατία όπως λέει ή αποτελεί από μόνη της ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ σ΄ έναν ευάλωτο χώρο καταπατημένο, όπως είναι η διχοτόμηση της Κύπρου; 
Αποτελεί η Ρωσία εγγύηση ΕΙΡΗΝΗΣ για ένα μέλλον που βασίζεται στην καταστολή της τρομοκρατίας με τρομοκρατία S-400 στα χέρια μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, που τρομοκρατεί η συμπεριφορά της τους γειτονικούς λαούς;
Το ΝΑΤΟ αποτελεί μια ισχυρή συμμαχία χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο όμως η Ρωσία βλέπει ως εχθρικό, για λόγους που έχουν σχέση με την υπεράσπιση της Γεωργίας και Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, με ειδικές συνθήκες προάσπισής τους από το ΝΑΤΟ.
 Η προσέγγιση αυτή της Ρωσίας στην Τουρκία με πώληση των S-400 έχει προκαλέσει την μεγάλη αντίδραση όλων των συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, καθώς έρχεται σε αντίπαλη θέση με την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, διότι συμμαχεί με την Τουρκία μια χώρα μέλους της Νατοϊκής Συμμαχίας, την οποία εξοπλίζει πολεμικά για δικά της συμφέροντα. Μια θέση της Ρωσίας του Πούτιν, που ξυπνάει σήμερα το 2019, τον τρόμο του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Ενός ψυχρού πολέμου βασισμένου στον ανταγωνισμό Ρωσίας και ΗΠΑ για τα γεωπολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Τον Απρίλιο του 2019 το ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντική συμμαχία με χώρες της Ευρώπης από το 1949) έκλεισε 70 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυσή του κι ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων μιας χώρας η οποία δέχεται επίθεση από άλλη χώρα. 
Συγκεκριμένα:
Πρόκειται για μια πολιτική και στρατιωτική συμμαχία η οποία ενώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη, με συμμάχους που βρίσκονται στην ήπειρο της Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική αμυντική Συμμαχία χωρών της Δύσης, που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς. Αυτοί είναι στρατιωτικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, μορφωτικοί, πολιτισμικοί και η προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων των χωρών μελών και η αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες χώρες. Η Συμμαχία μεγάλωσε σε αριθμό συμμετεχόντων μετά τον ψυχρό πόλεμο και τους φόβους που υπήρχαν σε σχέση με τη σοβιετική επιθετικότητα του παρελθόντος και επεκτασιμότητα των ρωσικών σχεδίων προς το Αιγαίο. Οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι χώρες που υπέγραψαν πρώτοι αυτήν τη συνθήκη στις 4 Απριλίου του 1949. Είναι μια Συνθήκη το ΝΑΤΟ για την καταστολή του ψυχρού πολέμου μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Το άρθρο 5, της συμφωνίας των χωρών του ΝΑΤΟ αποτελεί και τη μεγάλη σημασία του, για τις χώρες κάτω από αυτήν την Συμμαχία, σύμφωνα με το οποίο αν μία χώρα της Συμμαχίας δεχόταν επίθεση στην Ευρώπη ή την Βόρεια Αμερική, αυτόματα αυτό εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων των μελών. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η Συμμαχία παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι εξελίξεις έσπρωξαν τα μέλη να εγκαταστήσουν ένα κέντρο διοίκησης, να πραγματοποιούν από κοινού στρατιωτικά γυμνάσια και να διακηρύττουν ότι εργάζονται από κοινού για την περιφρούρηση της ελευθερίας, της κοινής κληρονομιάς, του πολιτισμού των λαών τους, τα οποία πηγάζουν από τις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του διεθνούς δικαίου.
Το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ είναι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο με έδρα τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο κι αποτελείται από Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών της Συμμαχίας που αποτελούν ειδικό σώμα.
 Επικεφαλής της Συμμαχίας είναι πάντοτε ένας πολίτης και έχει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα. Σήμερα είναι ο πρώην Νορβηγός Πρωθυπουργός Γιενς Σόλτενμπεργκ. Στρατιωτικά, ηγέτης στο ΝΑΤΟ ηγείται ο Ανώτατος Διοικητής της Συμμαχίας Ευρώπης, ο οποίος είναι επίσης Διοικητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Στουτγάρδη. Σήμερα είναι ο Στρατηγός Curtis Scaparrotti.
*Νότα Κυμοθόη, λογοτέχνης και ζωγράφος.