Νότα Κυμοθόη"ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΚΑΛ ΣΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΥΜΗΤΤΟΣ"
Μετά από την εκδήλωση (3/4/2021) στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνει ο χώρος Κυβερνητικό Πάρκο, έχει ξεσπάσει μια μεγάλη διαμάχη. Τι είναι αλήθεια σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ στο χώρο και στον τόπο, του παλαιού Δήμου Υμηττού; Γιατί η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτήν την απόφασή της; Γιατί οι Δημότες διαφωνούν;
1) Η ΠΥΡΚΑΛ τώρα υπολειτουργεί και η απόφαση ήταν πριν πολλά χρόνια, να απομακρυνθεί οριστικά από τον Υμηττό, για λόγους περιβαλλοντικούς και λόγους επικινδυνότητας για τους κατοίκους και να γίνει ο χώρος της ΠΑΡΚΟ. Μια απόφαση που υλοποιήθηκε η μισή. Δηλαδή μεταφέρθηκε το μεγαλύτερο βιομηχανικό της μέρος εκτός Υμηττού, αλλά ακόμα κρατά στον περιφραγμένο της χώρο διάφορες υπηρεσίες.
2) Η παλαιά απόφαση που έχει και ΦΕΚ δεν έχει υλοποιηθεί, δηλαδή ακόμα δεν έχει γίνει ΠΑΡΚΟ. Που ανήκει αλήθεια ο τόπος αυτός της ΠΥΡΚΑΛ; Η ενοποίηση των δύο Δήμων Δάφνης και Υμηττού θα έπρεπε να είχαν εργαστεί για να λυθεί οριστικά αυτό το θέμα. Δηλαδή να γίνει η ΠΥΡΚΑΛ ΠΑΡΚΟ!!!
3) Η κατασκευή του metro στην πλατεία Καλογήρων στο Δήμο Δάφνης δημιούργησε μια μεγάλη οικιστική ανάπλαση και τα παλαιά κτίσματα άρχισαν το ένα μετά το άλλο να γίνονται πολυκατοικίες. Κέρδος για τις κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες τους αλλά ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ασφυκτικά της περιοχής αυτής. Στο Δήμο Υμηττού απαγορεύεται η οικοδομή να έχει πάνω από 3 ορόφους. Οι τυχάρπαστοι όμως κατασκευαστές+ιδιοκτήτες, δυστυχώς, καταπατώντας τον οικιστικό αυτόν νόμο, με ρουσφέτια στην Πολεοδομία και σε Υπηρεσίες, σήκωσαν στον Υμηττό κατοικίες 6όροφες, 5όροφες και σε ταράτσες διαμερισματάκια παράνομα και τα μπαλκόνια τους έγιναν δωμάτια. Ο νόμος λοιπόν στον Υμηττό λειτουργεί για ελάχιστους και καλύπτει η παρανομία τους καταπατητές του. Ποιοι ευθύνονται; ΣΙΩΠΗ ΙΧΘΥΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!
4)Η ΠΥΡΚΑΛ δημιουργήθηκε το 1874 με την ονομασία «Ελληνικόν Πυριτιδοποιείον Α.Ε.» και το 1887 δημιουργήθηκε άλλη μια εταιρεία με την ονομασία «Αδελφοί Μαλτσινιώτη» Οι δυο αυτές επιχειρήσεις είχαν μεταξύ τους ανταγωνιστικό πόλεμο για τις παραγγελίες που έπαιρναν από το ελληνικό κράτος. Ανταγωνισμός που ξέσπασε έντονα και εξαπλώθηκε ανάμεσα και στους εργαζόμενους σε αυτές με τις οικογένειές τους. Τα προβλήματα αυτής της εποχής πάρα πολλά και σταμάτησαν το 1908 όταν έγινε η συγχώνευση των δύο αυτών εταιρειών. Η συγχώνευση έδωσε το όνομα Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου Καλυκοποιείου, με τα αρχικά ΕΕΠΚ ή ΕΠΚ.
5) Το 1922 με την οριστική καταστροφή της Μικράς Ασίας, ήρθαν στην Αττική χιλιάδες πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και δόθηκαν οικόπεδα για κατοικίες τους με δάνεια, Έτσι οικοδομήθηκε ο Υμηττός με αρχοντικά και μονοκατοικίες Μικρασιατών.
6) Η εταιρεία ΕΕΠΚ ή ΕΠΚ το 1934 πέρασε στα χέρια του σπουδαίου Μικρασιάτη Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, που έχτισε και την μονοκατοικία του στην περιοχή Υμηττού. Το όνομα της εταιρείας γίνεται ΠΥΡ-ΚΑΛ! Κατορθώνει να αναπτύξει βιομηχανικά την ελληνική βιομηχανία τον 20ο αιώνα και η ΠΥΡΚΑΛ γίνεται το σπουδαιότερο μέρος της βιομηχανικής αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο Πρόδρομος Μποδοσάκης στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητές του αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα καθώς έδωσε εργασία στους πρόσφυγες στους τομείς των εξορύξεων μεταλλευμάτων, της ίδρυσης εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας, χημικών, λιπασμάτων, υαλουργίας, μηχανουργίας και δράσεις στις κατασκευές αλλά και σε παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών με ίδρυση της Πρώτης Ασφαλιστικής Εταιρείας στην Ελλάδα ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στην οποία εργάστηκα και τον Ευγνωμονώ!!!(Την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ αγόρασε πολλά χρόνια αργότερα η INTERAMERICAN).
Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης έδωσε εργασία σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα. Η Πατρίδα μας τον ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ!!!
Η ΠΥΡΚΑΛ αποτέλεσε μια ισχυρή ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με εξαγωγές προϊόντων της σε όλον τον πλανήτη. Ως και το πολεμικό υλικό που κατασκεύαζε, έφεραν αφθονία εσόδων στην Ελλάδα την περίοδο 1936-1939 με εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Δημοκρατική παράταξη της εμπόλεμης Ισπανίας κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Και την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε την δύναμη για την Ελλάδα με το πολεμικό υλικό που πρόσφερε στον αγώνα. Αλλά με την Κατοχή των Γερμανών οι εγκαταστάσεις της ήρθαν στα χέρια των Γερμανών που όταν απελευθερώθηκε η Αθήνα από τη γερμανική μπότα, η ΠΥΡΚΑΛ ήταν ερείπια. Εξαφάνισαν όλους τους εξοπλισμούς της και όλα τα μηχανήματά της φυγαδεύτηκαν στη Γερμανία, μαζί και τα εργατικά χέρια... Χάθηκε για πάντα η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής και το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια έκλειναν όλα. Ξεκίνησε πάλι από την αρχή με παραγγελίες του Ελληνικού Στρατού, του ΝΑΤΟ και της Δυτικής Γερμανίας. Έτσι η ΠΥΡΚΑΛ άρχισε και πάλι να έχει δύναμη με οικονομικά έσοδα αναπτύσσοντας νέα προϊόντα. Αλλά το 1976 ήρθε η μεγάλη ρωγμή και καταστροφή της από το ίδιο το Ελληνικό κράτος με συνεργασία γερμανικών εταιρειών, που αποφάσισε να δημιουργήσει την ΕΒΟ. Η παραγωγή τυφεκίου G3 της Γερμανικής Heckler and Koch καθιερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και σταμάτησε τις παραγγελίες της ΠΥΡΚΑΛ που παρήγαγε το τυφέκιο FN FAL με άδεια από τη Βελγική εταιρία FN. Έτσι τα 30.000 τεμάχια που είχαν ήδη κατασκευασθεί στην Ελλάδα ήταν η τελευταία εξαγωγή όπλων της ΠΥΡΚΑΛ. Η ανάπτυξη της ΕΒΟ έβλαψε σοβαρά την ΠΥΡΚΑΛ με ανταγωνιστικά προϊόντα παραγωγής και τη δεκαετία του 1970 η ΠΥΡΚΑΛ έχασε πολλούς από τους παραδοσιακούς πελάτες των εξαγωγών της και πολλές θυγατρικές εταιρείες της.
Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης βοήθησε οικονομικά την αναστήλωση της Ελλάδας και ταυτόχρονα με τις αμέτρητες θέσεις εργασίας που πρόσφερε, βοήθησε με φιλανθρωπικά ιδρύματα, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιατρικές έρευνες τους ανθρώπους.
α) Χορηγεί υποτροφίες σε νέους για σπουδές.
β)Χρηματοδοτεί την αγορά έκτασης 185 στρεμμάτων στην Κάντζα Αττικής για την ανέγερση των αναγκαίων κτηριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών, το οποίο εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1977.
γ) Ιδρύει τη Γηριατρική Κλινική στο Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Αθηνών.
δ) Προσφέρει την κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό για να γίνει, μετά το θάνατό του, κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού (σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).
ε) Με οραματισμό και στόχο την Παιδεία ορίζει στον Οργανισμό του Ιδρύματος Μποδοσάκη που δημιούργησε το 1972, ειδικούς θεσμούς για να βοηθήσουν νέους με υψηλές επιδόσεις ΔΩΡΕΑΝ για να επιδοθούν στην επιστήμη. Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης πέθανε το 1979.
Μοναδικός κληρονόμος του ήταν ο ανηψιός του Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Στις 17 Δεκεμβρίου 1980 γίνεται μια μεγάλη έκρηξη σε εργοστάσιο στην Ελευσίνα και τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα. Το 1982 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ η ΠΥΡΚΑΛ εθνικοποιήθηκε. Και την 1 Μαρτίου 1988 ο μοναδικός της Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Αθανασιάδης, δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη.
6) Η ΠΥΡΚΑΛ μέσα στην καρδιά του Δήμου Υμηττός που ενοποιήθηκε με το Δήμο Δάφνης, είναι ένα υπέροχο οικοδομικό ΦΙΛΕΤΟ, για τις κατασκευαστικές εταιρείες πολλά χρόνια.
7) Η ιδέα της νυν Ελληνικής Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Δήμο Δάφνης -Υμηττού να κατασκευαστεί Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ ας σεβαστεί όλες τις επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής. Η μακέτα που έχει οριστεί για τα 9 Υπουργεία και το ΠΑΡΚΟ για τους ανθρώπους ας είναι μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ρύθμισης, ώστε να μη βλαφτεί η περιοχή με τσιμεντοποίηση, αλλά μήτε με κυκλοφοριακή συμφόρεση.
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Εικαστικός
writer Kymothoe Nota Nota© Νότα Κυμοθόη
Copyright ®Νότα Κυμοθόη
(εικόνα από το διαδίκτυο)
Αν αναρτηθεί, ν΄ αναρτηθεί ως έχει. Κι αν δημοσιευθεί, να δημοσιευθεί ως έχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου